niedziela, 21 października 2018

Rozgrzewająca zupa na jesień: Kapuśniak


Zrobiło się szaro i buro. Najlepiej zaszyć się w domu, zjeść rozgrzewającą zupę i zbudować z klocków lego najwyższą wieżę, a potem obejrzeć ulubioną bajkę :)
Przedstawiam Wam dzisiaj nasz jesienny hit! W roli głównej kapuśniak! Rozgrzewa od środka i jest przepyszny!
To nie jest najprostsza zupa, ale jej smak wart jest ubrudzenia kilku garnków więcej:)
Polecam Wam na jesienne niepogody, smutki i katary. Kapusta kiszona ma dużo naturalnej witaminy C!

Składniki:
300 g żeberek,
3 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
3 średnie marchewki,
3 średnie pietruszki,
0,5 kg kiszonej kapusty,
80 g wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
3 duże ziemniaki,
0, 5 łyżeczki cukru,
sól, pieprz do smaku.


Żeberka myjemy. Wkładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Całość gotujemy na średnim ogniu do czasu, gdy mięso będzie miękkie (przez około godzinę).
Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz sól (ok. 1 płaskiej łyżki). Gotujemy przez około 45 minut.
Po tym czasie całość odcedzamy. Wywar dzielimy na pół.
Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy. W osobnym garnku gotujemy ją w połowie wywaru przez około 35 minut.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki do drugiej połówki wywaru i gotujemy przez 20 minut.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. 
Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i całość podsmażamy.  Ostudzone mięso z żeberek obieramy kroimy w kostkę.
Do ziemniaków w zupie dodajemy kapustę z wywarem, pokrojone mięso oraz boczek z cebulą.
Całość zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Malwina gratulacje :)
    Kapuśniak w sam raz się wpisze w ciążowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj tak :) Ja w ciąży kapustę kiszoną stawiam na pierwszym miejscu!! ♥

    OdpowiedzUsuń