Im bliżej do Tłustego Czwartku tym u mnie rośnie apetyt na słodycze...
Przedstawiam Wam moją ulubioną wersję brownie w wersji bezglutenowej:) Ciasto ma chrupką skorupkę, a jego środek rozpływa się w ustach. Mniam!
W sam raz na weekend! :)
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70 %
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią (16 g)
- 50 g mąki ryzowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki orzechów laskowych (można zastąpić obranymi migdałami)
Dodajemy połamaną w kosteczki czekoladę i całość mieszamy na małym palniku do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie w misce ubijamy na pianę jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Mieszając po woli dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą.
Na jeden raz wsypujemy całą mąkę.
Miksujemy jedynie do połączenia się składników, na sam koniec dodajemy orzechy.
Foremkę o wymiarach 17x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym na 170 st. piekarniku przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blaszce jeszcze na 25 minut.
Gotowe!
Uwaga ten kremowy czekoladowy smak uzależnia:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz