poniedziałek, 26 marca 2018

Pieczony indyk na kanapkę i na obiad


Pieczony indyk to doskonała wędlina! Przepyszna, zdrowa, bez konserwantów a przede wszystkim bardzo łatwa w przygotowaniu. W sam raz na Świąteczny stół.
Polecam, jak spróbujecie to będziecie na pewno wracać do tego przepisu.


Składniki:
  • 2 kg piersi indyka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
Pierś indyka myjemy i osuszamy.
W kubeczku mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Indyka układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Wkładamy indyka w naczynia żaroodpornym do piekarnika i pieczemy 65 min, przekładając go po pół godzinie.
Pozostawiamy w piekarniku na 15 min, by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu indyka zlewamy sos.
Połowa indyka będzie służyć nam jako wędlina, a drugą połowę kroimy w grube plastry i zalewamy sosem, będzie z tego doskonały obiad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz