niedziela, 18 czerwca 2017

Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej lubianych zup Niny.
Ma słono-kwaśny smak i idealnie pasuje jako obiad jednogarnkowy (jest mięsko i ziemniaczki).
Większość małych dzieci uwielbia kiszone ogórki, dlatego polecam ją każdej mamie :)


Składniki na bulion:
1 gicz indyka
3 marchewki, 1 por, 2 pietruszki, mała cebula
4 ziela angielskie
1 duży liść laurowy
1 łyżeczka soli

Zupa ogórkowa:
1,5 litra bulionu
2 małe marchewki
4 duże ziemniaki
5-6  kiszonych ogórków
koperek
sól, pieprz do smaku
śmietana

Przygotowanie:
Gotujemy bulion.
Giczke indyka myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. 
Dodajemy łyżkę soli, ziele angielskie i listek laurowy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartkę warzyw.
Przykrywamy garnek przykrywką i na najmniejszym ogniu (tak by lekko bulgotało w garnku) gotujemy 1 godzinę. Przecedzamy.
Mięso obieramy z kości. Kroimy w kostkę.
Do przecedzonego bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę. Gotujemy 20 min. Dodajemy pokrojone w kosteczkę mięso.
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. 
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy.
Smacznego!

* Taką zupę ogórkową możemy podawać dzieciom od 12 miesiąca. Jeżeli maluchy jeszcze nie gryzą możemy zupkę zblendować.

1 komentarz:

  1. Ja również uwielbiam zupę ogórkową! :D
    Polecam Ci książkę "Zatrzymać dzień" - tam sporo wskazówek odnośnie zdrowego jedzenia pełnego warzyw i owoców dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń