Zapraszam do upieczenia na Wielkanoc gniazdek owsianych!
Ich zalet jest kilka! :)
Możemy je upiec na parę dni wcześniej i zamknąć przed łasuchami w słoiku. Będą tak samo smaczne jak w dniu upieczenia.
Kolorowe M&M zachęcają dzieci do zajadania. Ciasteczka są sycące i owsiane.
Zdrowa przekąska w ramach słodyczy:)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- mieszanka bakaliowa (migdały, nerkowce i rodzynki)
- żurawina suszona
- dwie duże łyżki miodu
- cukierki M&M o Wielkanocnym kształcie jajeczek
- cukier do posypania na wierzchu ciastek bez M&M's
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie je mieszamy.
Dodajemy mokre i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Lepimy ciasteczka w kształcie gniazdek. Z ciasta formujemy kulkę i a następnie spłaszczamy ją.
Na górze układamy po 3 cukierki M&M jako jajeczka w gniazdku.
Niektóre ciasteczka możemy zostawić bez cukierków i jedynie posypać z wierzchu cukrem.
Jeżeli nie macie termoobiegu ciasteczka można upiec w standardowym programie pieczenia góra-dół w temperaturze 160 stopniach 10-12 minut.
Wielkanocne gniazdka z jajeczkami w środku pięknie ozdobią nasz Świąteczny stół:)
Gotowe!
Ciasteczka mają konsystencje batoników owsianych są sycące, dlatego sprawdzają się w roli podwieczorku:)
Lepimy ciasteczka w kształcie gniazdek. Z ciasta formujemy kulkę i a następnie spłaszczamy ją.
Na górze układamy po 3 cukierki M&M jako jajeczka w gniazdku.
Niektóre ciasteczka możemy zostawić bez cukierków i jedynie posypać z wierzchu cukrem.
Pieczemy z termoobiegiem 7-8 minut (do rumianego koloru ciasteczek i suchego patyczka po nakłuciu ciasteczka).
Jeżeli nie macie termoobiegu ciasteczka można upiec w standardowym programie pieczenia góra-dół w temperaturze 160 stopniach 10-12 minut.
Grubsze ciastka,takie jak nasze pieczemy dłużej, nawet do 15-20 minut. Sprawdzając kolor i czy jest suchy patyczek po wbiciu w ciasteczko.
Wielkanocne gniazdka z jajeczkami w środku pięknie ozdobią nasz Świąteczny stół:)
Gotowe!
Ciasteczka mają konsystencje batoników owsianych są sycące, dlatego sprawdzają się w roli podwieczorku:)
Pozdrawiamy z kuchni
Nina, Bogna, Paulina 🍪🍪🍪
Nina, Bogna, Paulina 🍪🍪🍪
Mała wpatrzona w piekarnik - rewelacja!
OdpowiedzUsuń