Wielkanoc kojarzy nam się bezspornie z rzeżuchą!
Zielone, bujne kiełki zapowiadają przyjście wiosny.
Super podstawa dla dekoracji świątecznych lub jako dodatek do potraw!
Warto ją zasiać z wyprzedzeniem ok tygodnia, żeby zdążyła urosnąć:)
Potrzebne będą:
- nasiona rzeżuchy - do kupienia w sklepach i hipermarketach ogrodniczych,
- wata,
- płaski, szczelny pojemniczek (najlepiej ceramiczny).
Do szczelnego pojemniczka ceramicznego wkładamy watę.
Watę polewamy wodą, tak aby naciskając na nią palcami wypływała woda.
Musi być bardzo dobrze nawodniona, ale nie pływać w wodzie.
Na mokrą watę wysypujemy ziarenka rzeżuchy. Dość gęsto.
I gotowe:)
Najlepiej postawić rzeżuchę na okiennym parapecie, żeby miała dużo słońca/. Wtedy urośnie w intensywnym zielonym kolorze.
Codziennie podlewamy watkę, tak by była zawsze wilgotna.
My z Niną codziennie sprawdzamy, jak rośnie.
Czy już zaczęła kiełkować, czy pojawiły się łodyżki?
Dla dziecka super frajda by obserwować jak z ziarenka rośnie roślinka.
Nina, Bogna, Paulina
Wczoraj z synkami wysiewałam rzeżuchę, dziś już ma maluteńkie pędy - do wielkanocy będzie duża i będziemy ją wszyscy ze smakiem wcinać :)
OdpowiedzUsuń