Polecam zupę krem z zielonych warzyw. Połączenie brokuła i zielonego groszku sprawia, że zupa przypadnie nawet niejadkowi :) Ma lekko słodkawy posmak a przy tym jest bardzo pożywna.
Nina ją bardzo lubi. Spróbujcie sami.
Składniki na bulion:
1 podudzie indyka
3 marchewki, 1 por, 2 pietruszki, mała cebula
4 ziela angielskie
1 duży liść laurowy
1 łyżeczka soli
Krem z brokułów:
1 litr bulionu
1 brokuł
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy bulion.
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i całość
zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartkę warzyw.
Dodajemy
sól, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy.
Przykrywamy garnek przykrywką i
na najmniejszym ogniu (tak by lekko bulgotało w garnku) gotujemy 2
godziny. przecedzamy.
Gotowy bulion możemy mrozić. Jego ważność to 3 miesiące.
Przygotowujemy zupę krem.
Brokuł dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dajemy pół łyżeczki soli i gotujemy 15 min. Odcedzamy
Do gorącego 1 litra bulionu wrzucamy groszek. Gotujemy 7-10 min (aż groszek będzie miękki).
Dodajemy wcześniej ugotowany brokuł, z bulionu mięso i 1 marchewkę oraz masło.
Całość blendujemy.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz